Overthinking, een verhaal van diagonalen en driehoeken

Wat is dat nu juist overthinking? Overdenken in het Nederlands, het echt te hard nadenken over topics. Dat brengt toch alleen maar voordelen zou je denken? Je brein gaat zo snel & zo hard aan de slag dat je sneller tot inzichten en tot oplossingen komt. Klopt, maar soms werkt dat ook in je nadeel. Sta me toe dat even te illustreren met een gesprek tussen mij en mijn zoon van 9 jaar.

  • Zoon: Ik vind school toch moeilijk soms hoor, zeker wiskunde.

  • Ik: Ah ik dacht dat je dat graag deed wiskunde, je zegt soms zelfs dat het allemaal wat sneller zou mogen gaan.

  • Zoon: Ja, maar we hebben nu geleerd over diagonalen en dat vind ik toch wel heel moeilijk.

  • Ik: … (ik denk ‘hoezo moeilijk, wat is daar nu moeilijk aan, je trekt een lijn vanuit één hoek naar de overstaande hoek en klaar’, maar ik vraag door). Hoe bedoel je moeilijk? Wat is dat dan een diagonaal?

  • Zoon: om een diagonaal te vinden, moet je een figuur nemen en daarin 4 driehoeken plaatsen en dan komen de diagonalen te voorschijn. Maar ik weet nooit hoe groot die driehoeken moeten zijn.


Zoals je ziet best creatief, en ook een beetje lastig. Nog voor de juf de uitleg gedaan heeft, heeft mijn zoon zijn brein het patroon herkend (4 driehoeken, als we over vierhoeken spreken ten minste). Zijn brein is bezig en hij luistert niet meer verder. Gevolg? Hij heeft van iets simpels een complex probleem gemaakt.

Ik herkende mezelf in mijn zoon. Eén van mijn vroege herinneringen is waneer ik op school leerde schrijven. Wellicht was ik 6 jaar. De juf staat aan het bord en toont in de lucht hoe we de letter a moeten vormen. De andere leerlingen volgen duchtig op papier. Ik bevries, ik kan niet volgen, ik ben nog bezig om het beeld dat ik voor mij zie aan te passen aan mijn perspectief, moet ik dat nu spiegelen of moet ik gewoon haar beweging volgen. Ik probeer het beeld te draaien maar twijfel dan. Vreemd dat al die andere kinderen zich hierbij geen vragen stellen?

Hoogbegaafden zijn echte overthinkers. Herken jij bij jezelf ook situaties waarin je de situatie overdenkt?

Volgende
Volgende

Hoogbegaafd en relaties